Menu

Squash

Squash

Squashul este un sport rapid cu racheta jucat de doi sportivi intr-un teren cu patru pereti, cu o minge mica, de cauciuc. Ca si sport, Squashul este recunoscut de catre Comitetul Olimpic International si este pe lista sporturilor ce urmeaza a fi incluse in programul Jocurilor Olimpice.

Terenul de joc
Terenul de squash este o suprafata de joc imprejmuita de patru pereti. Aceasta suprafata contine o linie frontala care separa terenul in partea frontala si cea posterioara. Jumatatea posterioara contine la randul ei o linie transversala care separa terenul in partea stanga si partea dreapta. Se formeaza astfel trei boxe – jumatatea frontala, sfertul posterior stang si sfertul posterior drept. Cele doua sferturi posterioare contin fiecare boxe mai mici pentru serviciu. Toate aceste demarcatii de pe suprafata de joc sunt relevante doar pe durata serviciului.
Dintre cei patru pereti ai terenului de squash, cel frontal contine trei linii paralele. Linia mediana reprezinta linia de serviciu si este relevanta numai pe durata serviciului. Linia de out se regaseste de-a lungul partii superioare a peretelui frontal si coboara de-a lungul celor doi pereti laterali. Mingea care loveste deasupra sau pe linia de out, pe oricare dintre pereti, este considerata in afara suprafetei de joc. Linia de jos de pe peretele frontal marcheaza partea superioara a zonei metalice, o fasie de 50 cm inaltime care reprezinta de asemenea zona de out. Astfel, zona metalica poate fi considerata analoaga fileului de la alte sporturi cu racheta, precum tenisul.

Jocul
Dupa serva, cei 2 jucatori vor lovi pe rand mingea inspre peretele frontal deasupra liniei inferioare de demarcatie a terenului. Mingea poate sa loveasca peretii laterali si pe cel posterior sub linia de demarcatie superioara. Mingea nu trebuie sa atinga podeaua inainte de a atinge peretele din fata. Dupa ce mingea loveste peretele frontal, ea are voie sa loveasca podeaua o singura data (si de ori cate ori peretii laterali si cel din spate) inainte ca celalalt jucator sa o atinga. Jucatorii se pot misca oriunde in teren, dar obstructia celuilalt jucator fie ea accidentala sau voita este interzisa. In mod normal, jucatorii revin la centrul terenului dupa ce lovesc mingea.
Serviciul
Inaintea meciului, jucatorii decid cine serveste primul. Jucatorul care serveste primul isi alege terenul de serviciu. Pentru ca serva sa fie corecta, unul dintre picioarele celui care serveste trebuie sa fie in terenul de serviciu ales anterior sau sa atinga orice linie a spatiului respectiv. Mingea trebuie sa loveasca peretele frontal intre linia de serviciu si linia de deasupra si sa aterizeze in sfertul opus de teren. Jucatorul care primeste serva poate sa loveasca mingea din zbor sau dupa ce atinge o data podeaua, doar dupa ce aceasta a lovit peretele frontal. Daca cel care a servit castiga punctul, cei doi jucatori vor schimba terenul.

Sistemul de punctare
Fiecare minge jucata se considera punct, indiferent cine castiga.
Punctele sunt obtinute daca in timpul jocului:
– cel care primeste mingea nu reuseste sa o loveasca inainte ca ea sa fi lovit podeaua de 2 ori;
– daca cel care primeste serva trimite mingea in afara terenului;
– daca cel care primeste serva nu reuseste sa loveasca peretele frontal.
Fault: se considera fault atunci cand cel care primeste mingea il blocheaza pe cel care serveste in incercarea sa de a castiga punctul. Cand cel care serveste nu reuseste sa inscrie un punct, atunci rolurile se schimba intre jucatori, cel care inainte primea serva, va castiga dreptul de a servi, fara a castiga un punct. Meciurile se joaca pana la 11 puncte (daca scorul ajunge la 10-10, jucatorul care aduna primul 2 puncte diferenta castiga meciul).
Se pot juca 3 sau 5 seturi.

Echipamentul
Rachetele
Datorita ritmului intens de lovire, rachetele au dimensiuni mici si o greutate inferioara celor de tenis. Cele moderne au dimensiuni maxime de 686 mm lungime si 215 mm latime, cu o suprafata maxima a racordajului de 500 centimetri patrati; masa maxima permisa este de 255 grame, dar majoritatea au o greutate ce variaza de la 110 grame la 200 grame.

Mingea
Tipul de minge utilizat depinde de nivelul jucatorilor. Astfel, cei care joaca squash la un nivel avansat vor avea mingii de culoare galbena ce au o mobilitate mai scazuta, in timp ce incepatorilor li se recomanda o minge rosie sau albastra, ceva mai elastica, care va sari mai mult, dandu-i timp jucatorului sa ajunga la ea. Mingile de squash au un diametru ce variaza de la 39.5 la 40.5 mm si o greutate intre 23 si 25 grame.

Alte informatii

Interferenta si obstructie
Acestea sunt inevitabile in cadrul acestui sport avand in vedere ca cei 2 jucatori se confrunta intr-un spatiu comun. In general, regulile dau dreptul jucatorilor sa aiba o vedere clara a mingii dupa ce aceasta a lovit peretele frontal si acces direct la minge, loc pentru o pendulare rezonabila si lovitura neobstructionata in orice zona a terenului. Zona terenului se refera la peretele lateral, cel din fata sau din spate. Cand are loc o interferenta, jucatorii pot sa interpreteze acea interferenta. Se poate decide rejucarea punctului (caz in care se acorda LET) sau sa se acorde punctul jucatorului care a facut apelul (caz in care se acorda STROKE – fault),iÃŪn functie de gradul de interferenta (indiferent daca jucatorul care a produs interferenta a facut un efort adecvat pentru a evita interferenta sau daca jucatorul obstructionat ar fi dat o lovitura castigatoare daca nu aparea interferenta). Din cauza subiectivitatii in interpretarea naturii si dimensiunii interferentei, acordarea de let sau stroke e adesea controversata.

using viagra